Want your
own Fotopage?








 
Jie Jie's Fotopage

By: jie jie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Friday, 24-Jul-2009 05:07 Email | Share | | Bookmark
MATI KE HIDUP??????????

 
 
 
View all 12 photos...
Salam buat semua.

Masih gambar2 lama.....
gambar2 yang akak paling sayangggggg.....
sukar untuk melihat situasi yang begini.....
ingatkan puting beliung ni dah mati
sebab angin tiup pun dia mendiamkan diri
dibiarkannya badannya terbuai2 ditiup angin.....
tapi bila dah habis 'tembak' dari jauh dan dekat...
akak sentuh nak ambik...
Alaaammmmaaakkkkkkk...
rupanya masih hidupppppppppp.
terus dia terbang....
mungkin saat ini dia tidor kottt....
atau tengah bersantai dan berangan..
macam2 aksi puting beliung ni...
menonggeng ke bawahhhhhhh....
sama la dengan manusia...
mcm2 feil perangai adaaa.


















Quote:
Waktu melawat Fp pak cik PI dulu dok tayang pasai sibor2 ni, baru teringat sibor2 yang akak tembak dulu2. Tadi jengok lagi fp Pak cik PI dok cerita pasai anak burung....akak baru teringat anak burung yang akak 'tembak' baru2 niii...ehhh macam sama jer minat kite pak cik.........Tu lah sebab tu sayang kat Fp ni walaupun tak dibayar gaji tapi masih tetap terpahat dan terpaku kat sini....ramai rakan yang sama minaaaaattttt. Cuma pak cik, saya tak berapa nampak minat pak cik dalam masak memasaakkkkkk...hi hi hihi


Thursday, 23-Jul-2009 16:05 Email | Share | | Bookmark
AALAMAK!!!!!!!!!!!! TERPANCING KELAWAR.......

 
 
 
View all 12 photos...
Salam buat semua.

Hari ni dah mula awal syaaban. Cuma tinggal 29 hari lagi kita akan berpuasa Ramadhan. Macamana persiapan untuk Ramadhan nanti?

Kali ni akak upload gambar2 lama. takut dia hilang lagiiiiiiii. Rasanya kalau disumbat kat sini tak hilang kot???

Alkisah dulu2 akak memasang tauk/pancing di parit depan rumah akak. Biarkan semalaman. Cadang tu kalau dapat pancing ikan haruan kan best. Besoknya akak gi tengok pancing tu, pancing akak dah rebah. Bila diangkat saja rupanya akak dah pancing kelawar....rasanya kelawar tu dah mati sebab hujan malamnya. Dia dihanyutkan air dan melekat kat pancing akak....

Akak cukup sayang dengan gambar2 niii. Dia cukup unik bg akak........susah sekarang ni untuk kita melihat kelawar di bandar2.....








Pak cik PI, kelawar ni jantan ke betina?




Shiyaan dia mati kesejukan


Suka tengok gambarnya yang terang dan jelas.....


Sunday, 12-Jul-2009 15:45 Email | Share | | Bookmark
AYAM PANGGANG D LEGEND

Dalam oven
masak dulu
 
View all 5 photos...
Salam kembali


sudah perap masak terlebih dulu

Quote:
AYAM PANGGANG D LEGEND

Bahan
1 ekor ayam, dibersihkan
1 keping asam gelugor

Bahan perap
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2" halia
1/4 belacan
1 batang daun saleri
4 batang serai~ dihiris
4 biji cili merah
12 biji cili api
1 biji tomato
kesemuanya dikisar halus
gula secukupnya
garam secukupnya
santan pekat dari sebiji kelapa



Cara:
1. Satukan kesemua bahan perap di dalam periuk. Masukkan ayam dan perap selama 2 jam.
2. Setelah itu, panaskan periuk perapan ayam tadi sehingga ayam masak dan kuah pekat.
3. Angkat ayam dan grill di dalam microwave sehingga kekuningan.
4. Angkat dan curahkan dengan kuah pekat tadi atau boleh dicecah dengan kuah tadi.
p/s: kuah pekat boleh tahan untuk beberapa hari. Boleh jugak dijadikan tumis nasi kerabu.




SELAMAT MENCUBA


Tuesday, 7-Jul-2009 15:09 Email | Share | | Bookmark
VIRUS BULU BEBEK

GAMBAR SEKADAR HIASAN
Salam buat semua

Bukan akak menyepi... tapi lap top akak diserang oleh virus bulu bebek. Habis folder akak disembunyikan, termasuk lah kamera akak. Gambar yang diambil waktu cuti sekolah yang lepas tak dapat dibaca......kosong..sebab dah disembunyikan oleh hantu si bulu bebek ni. Cuma alhambdulillah, gambar tu masih ada dalam kamera akak.

Bila akak klik search 'bulu bebek' rupanya ribuan komputer telah dimasuki oleh virus ni. So ade satu blog yang ngajar bgmana untuk menhapuskan semua virus ni. akak terus copy dan akak paste di sini. Cuma akak terkilan sikit sebab akak tak reti untuk hapuskan virus ni walaupun ada instruction yang diberi. Ni dia caranya ( maaf lah dalam bahasa Indonesia )

Quote:
W32/VBWorm.QXE (bulubebek) 6 Oktober 2008( tengok tarikhnya rupanya dari tahun lepas lagi virus ni dilepaskan~akak baru kena sebulan yang lepas)

Giliran Donal Bebek yang menyerang komputer Indonesia

Rupanya Donal Bebek tidak mau kalah dengan Kenshin, Doraemon dan Naruto. Setelah melihat “saingannya” dari Jepang beraksi, kini muncul virus lokal yang mungkin terinspirasi Donal Bebek. Virus ini dapat dikenali dengan ciri khasnya mengandung nama Bulu Bebek. Penyebaran Bulu Bebek ini sebulan terakhir cukup merata dan diperkirakan ribuan komputer di seluruh Indonesia “dikerjai” oleh si Donal Bebek ini. Virus ini berusaha untuk menyembunyikan folder/subfolder dan membut file duplikat dengan tujuan untuk mengelabui user.

Bulubebek dibuat menggunakan Visual Basic dengan ukuran file sebesar 53 KB (lihat gambar 1) yang terdiri dari 2 jenis file yakni .EXE dan .INI. Dengan update terbaru Norman Virus Control dan Norman Security Suite telah mendeteksi virus ini sebagai VbWorm.QXE (lihat gambar 2)


Gambar 1, File induk virus



Gambar 2, Hasil deteksi Norman Security Suite

File Induk

Pada saat virus ini aktif ia akan membuat sejumlah file yang akan dijalankan pertama kali pada saat komputer dinyalakan serta membuat file autorun.inf agar virus tersebut dapat aktif secara otomatis setiap kali user akses folder. Berikut beberapa file induk yang akan dibuat oleh VBWorm.QXE

C:\Windows\Script.exe

C:\Windows\LSASS.exe

C:\Documents and Settings\%user%\autorun.inf

C:\Documents and Settings\%user%\bulubebek.ini

C:\bulubebek.ini

c:\autorun.inf

Auto start registry

Untuk memastikan agar file tersebut dapat dijalankan, ia akan membuat string pada registry berikut:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

Shell = explorer.exe script.exe

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

Shell = explorer.exe script.exe

Blok Fungsi Windows

Sebagai bentuk pertahanan ia akan mencoba untuk blok beberapa fungsi Windows seperti Task Manager, Folder Option atau CMD. Untuk melakukan hal tersebut ia akan membuat string pada registry berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\HideFileExt

- CheckedValue=2

- DefaultValue = 2

- UncheckedValue = 2

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\NOHIDDEN

- CheckedValue= 0

- DefaultValue = 0

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL

- CheckedValue= 2

- DefaultValue = 2

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\ShowFullPath

- CheckedValue= 0

- DefaultValue = 0

- UncheckedValue = 0

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\ShowFullPathAddress

- CheckedValue= 0

- DefaultValue = 0

- UncheckedValue = 0

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SuperHidden

- CheckedValue= 2

- DefaultValue = 2

- UncheckedValue = 2

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\HideFileExt

- CheckedValue= 1

- DefaultValue = 1

KEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SuperHidden

- CheckedValue= 0

- DefaultValue = 0

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

- NoFolderOptions

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

- DisableRegistryTools

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

- Hidden = 2

- HideFileExt = 1

- ShowSuperHidden = 1

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Command Processor

AutoRun = exit

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Command Processor

AutoRun = exit

Ia juga akan mencoba blok eksekusi file “Microsoft Visual Studio Spy Debugging Tools” yang mempunyai nama file SPYXX.exe dengan menampilkan pesan berikut saat file tersebut di eksekusi dengan terlebih dahulu membuat string pada registry berikut : (lihat gambar 3)

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\SPYXX.EXE

debugger = TAI BEBEK



Gambar 3, Pesan Error saat menjalankan file Spyxx.exe

Penyebaran otomatis

Flash Disk adalah salah satu media yang akan digunakan untuk menyebarkan dirinya dengan memanfaatkan celah autorun Windows yakni dengan membuat file autorun.inf dan bulubebek.ini (lihat gambar 4)



Gambar 4, Script yang terdapat pada file autorun.inf

Hidden folder dan membuat duplikat folder

Tidak seperti virus lain yang jahat menginjeksi atau menghancurkan file komputer korbannya, pembuat Bulu Bebek ini kelihatannya tidak memiliki niat jahat menghancurkan data komputer korbannya. Bulubebek akan mencoba untuk menyembunyikan folder/subfolder pada flash disk, untuk mengelabui user ia akan membuat file duplikat disetiap folder/subfolder sesuai dengan nama older/subfolder tersebut. File duplikat ini mempunyai ciri-ciri : (lihat gambar 5)

Menggunakan icon Folder

Ukuran file 53 KB

Ekstensi EXE

Type File “Application


Gambar 5, File duplikat yang dibuat oleh VBWorm.QXE / bulubebek
Membersihkan virus Bulubebek

Sebaiknya putuskan komputer yang akan dibersihkan dari jaringan (jika terhubung ke LAN)

Disable “System Restore” untuk sementara selama proses pembersihan berlangsung (jika menggunakan Windows ME/XP)

Matikan proses virus yang sedang aktif di memori, untuk mematikan proses virus ini gunakan tools penggganti taks manager seperti procexp, kemudian matikan proses virus yang mempunayi icon “Folder”. (lihat gambar 6)



Gambar 6, Mematikan proses virus yang aktif dimemory

Repair registry Windows yang sudah di ubah oleh virus. Untuk mempercepat proses tersebut salin script dibawah ini pada program notepad kemdian simpan dengan nama repair.inf. Jalankan file tersebut dengan cara:

Klik kanan repair.inf

Klik Install

[Version]

Signature="$Chicago$"

Provider=Vaksincom Oyee

[DefaultInstall]

AddReg=UnhookRegKey

DelReg=del

[UnhookRegKey]

HKLM, Software\CLASSES\batfile\shell\open\command,,,"""%1"" %*"

HKLM, Software\CLASSES\comfile\shell\open\command,,,"""%1"" %*"

HKLM, Software\CLASSES\exefile\shell\open\command,,,"""%1"" %*"

HKLM, Software\CLASSES\piffile\shell\open\command,,,"""%1"" %*"

HKLM, Software\CLASSES\regfile\shell\open\command,,,"regedit.exe "%1""

HKLM, Software\CLASSES\scrfile\shell\open\command,,,"""%1"" %*"

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon, Shell,0, "Explorer.exe"

HKLM, SYSTEM\ControlSet001\Control\SafeBoot, AlternateShell,0, "cmd.exe"

HKLM, SYSTEM\ControlSet002\Control\SafeBoot, AlternateShell,0, "cmd.exe"

HKLM, SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot, AlternateShell,0, "cmd.exe"

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\SuperHidden, UncheckedValue,0x00010001,1

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Command Processor, AutoRun,0,

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL, CheckedValue, 0x00010001,1

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL, DefaultValue, 0x00010001,2

HKCU, Software\Microsoft\Command Processor, AutoRun,0,

[del]

HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System, DisableRegistryTools

HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System, DisableTaskMgr

HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer, NoFolderOptions

HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer, NOFind

HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer, NORun

HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\WinOldApp

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\PAYXX.exe

HKCU, Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon, Shell

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\HideFileExt

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\ShowFullPath

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\ShowFullPathAddress

HKLM, SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SuperHidden

HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer, NoFolderOptions

HKCU, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System, DisableRegistryTools

Cari dan hapus file duplikat yang dibuat oleh virus. Untuk mempercepat proses pencarian sebaiknya gunakan fungsi “Search Windows” dengan terlebih dahulu menampilkan file yang disembunyikan. (lihat gambar 7)



Gambar 7, Menampilkan file yang disembunyikan

Jika Folder Option belum muncul sebaiknya LogOff komputer terlebih dahulu kemudian tampilkan file yang tersebunyi.

Setelah file duplikat ditemukan, hapus file yang mempunyai ciri-ciri : (lihat gambar

Menggunakan icon Folder

Ukuran file 53 KB

Ekstensi EXE

Type File “Application



Gambar 8, Mencari dan menghapus file duplikat Bulubebek

Tampilkan kembali file/folder pada Flash Disk yang sudah disembunyikan. Untuk menampilkan file yang disembunyikan anda dapat menggunakan bebarapa tools alternatif seperti Batch File Utility atau dengan menggunakan perintah ATTRIB

Berikut cara menampilkan file/folder yang disembunyikan dengan menggunakan ATTRIB (lihat gambar 9)

Klik “Start”

Klik “Run”

Ketik “CMD”, kemudian tekan tombol “Enter”

Pindahkan posisi kursor ke drive Flash Disk

Kemudian ketik perintah ATTRIB –s –h –r /s /d kemudian tekan tombol “enter”



Gambar 9, Menampilkan file yang disembunyikan

Untuk pembersihan optimal dan mencegah infeksi ulang scan, dengan antivirus yang up-to-date dan sudah dapat mendeteksi virus ini.

Mungkin akak ada salah copy atau tertinggal mana2 arahan, untuk lebih meyakinkan klik http://www.vaksin.com/2008/1008/bulubebek/bulubebek.html



Nampak gayanya akak kena format semula lap top akak niii. Hu hu hu hu


Thursday, 4-Jun-2009 18:46 Email | Share | | Bookmark
LIDAH LEMBU CICAH

 
Salam Buat Semua

Dalam minggu ni menu hidangan akak asyik daging aje. Dah makin tembam badan ni..bila timbang naik pulak 1 kg. Hu hu hu. Nak elak makan daging, hanya itu lauk yang ade. Ye tak iye masak aje lahhhh. Masak kari lah, goreng lah, bakarlah, masak asam lah..ehemm macam2 lah, sib baik anak2 tak komplen. Bukannya tak nak beli ikan ke ayam ke tapi rasanya kot membazir pulak. Waktu akak balik dari kelantan ari tu, akak singgah di gerai orang jual daging di Macang kalau akak tak silap lah..bila akak tanya penjual daging tu berapa 1 kg daging, dia cakap RM16. Wau murah betul..masih harga lama tu. Jadi akak belilah 3 kg dan 1 lidah lembu. Tu lah sebabnya asyik daging je jadi menu.

cerita fasal lidah lembu ni, ia memang faveret akak dan keluarga. Tapi ade orang tak suka kan? Akak lebih suka lidah lembu dibuat cicah. Tapi ade dulu hubby buat goreng. Sedap jugak. Tapi akak lebih prefer lidah lembu cicah. Jom layaaaannnnnnn.



Quote:
LIDAH LEMBU CICAH

Bahan:
1 ketul lidah lembu~dibersihkan
5 ulas bawang putih~dimayang
1 inci halia~dihiris
Air secukupnya
sedikit garam

Cara:
1. Di dalam periuk, satukan lidah lembu bersama bahan tadi. Masak sehingga lidah empuk.
2. Tambahkan air jika sekiranya lidah belum empuk. Bila sudah empuk, angkat dan kupas atau hiris kulit luarnya.
3. Hiris lidah nipis-nipis sehingga habis. Sudah bersedia untuk cicah.

Bahan Cicah
1 ulas bawang merah yang besar ( skrg ni ade bawang merah tapi besar )
4 ulas bawang putih
8 biji cili api, kalau nak pedas boleh tambah lagi
2 batang serai
2 biji limau nipis~ambil jusnya saja
sedikit air rebusan lidah
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara:
1. Bakar kesemua bawang sehingga layu.( bermakna kult bawang dah hitam ) bersihkan.
2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili api dan serai sehingga lumat
3. Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan air rebusan lidah, jus limau nipis, garam dan gula. Kacau sebati.
4. Siap untuk dicicahhhhhhh...




[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net