Jie Jie's Fotopage

By: jie jie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 28-Apr-2009 14:44 Email | Share | Bookmark
MEE BASAH

 
Salam buat semua
Agak lama akak tidak update fp akak ni. Alasannya macam biasalahhhh..BZ dan badan kurang sihat. Balik dari kerja masak sikit untuk anak,rehat kejap sambil menonton Tv,bukak sekejap komputer.. terus tidurr........Rasanya tahun ni cukup pantas berlalu,pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan Mei. Hujung bulan Ogos nanti( minggu ke 3 ) dah nak jumpa puasa pulak. Cuma akak nak tanya adik2 dah habis ke ganti puasa tahun lepas? kalau belum tu cepat2 lah ganti. Akak? akak beres....jangan risau..

Kali ni akak nak share pengalaman buat mee sendiri. Dulu ikut resepi dalam kotak mesin mee ( magic pasta machine ) yang diperbuat dari 'plastik' ke ape namanya tu...tepung + telur. Apa jadi bila diproses?? mesin tu tak nak dok diam..tak kuat cengkamannya, apa lagi lengan akak ni sakit2 mengerjakannya. Akak fed up bercampur gerammm..mee tu dimasak jugak tapi sikit keras dan tak cantik.

Akak tak puas hati, lalu beli mesin mee yang baru yang dibuat dari besi ( Macato-ampia 150 ). Dulu akak ade mesin ni, tapi bila dah pindah, tak tau ke mana.Cuma akak jumpa pemutarnya ajee..bodynya entah ke mana. Dulu akak cuba buat jugak mee bersama kakak kedua akak. Tapi bila cari air abu, tak ade..maka hajat nak buat mee tu terbantut..Akak fikir kalau air abu tu diganti dengan kapor makan, ok jugak kottt..kebetulan akak ziarah Fp Hajar dulu2 tu, akak tengok mee buatan Hajar ditaruk kapor makan. Tu yang datang balik rajinnya tu nak buat mee sendiri


Quote:
MEE BUATAN SENDIRI
~ tepung gandum, air, sikit garam, sikit kapor makan~ diuli sehingga tepung tidak melekat di tangan. Ambil sikit adunan bulat2kan dan dimesin tanpa bunga ( flat ). Alihkan pemutar ke ruangan 'bunga' pilih samada untuk tebal atau bulat.
~Panaskan kukusan dan ditiskan minyak ke dalamnya. Rebus mee tadi hingga timbul dan angkat. Lumurkan dengan sedikit minyak.Siap


Bila dah jadi mee ni, anak akak minta akak buatkan mee hailam. Tapi akak buat style lain. Mee tu dimasak bersama kicap soto ( bwg putih, Bawang Besar dan cili dihiris + kicap pekat, gula,garam dan air limau nipis ~ dibiarkan 1 malam atau lebih )Mee bertukar kalor hitam. Tengok bahan-bahan yang lain:~

Quote:
MEE BASAH

Mee kuning buatan sendiri/yang dibeli pun boleh gak ( dimasak bersama kicap soto)Angkat dan ketepikan
2 batang sawi- dipotong
kobis
fish ball
fish cake
pelbagai tau fu ( masuk aje la tau fu ape pun )
cendawan enoki
Udang
Daging
garam
gula
minyak untuk menumis
kicap pekat
sos tomato
sos cili
1 sudu serbuk lada hitam
sedikit air
sedikit tepung jagung untuk pekatkan kuah

BAHAN KISAR
7 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
6 biji cili kering. Kalau nak pedas lagi boleh ditambah.

Cara:
1. Tumis bahan kisar hingga wangi dan sikit garing
2. Masukkan daging, udang, fish ball, fish cake dan tau fu dan dikacau sebentar
3. masukkan sikit air, kicap, kedua sos, garam, gula dan biarkan daging empuk.
4. Masukkan serbuk lada hitam, sawi, kobis dan enoki. Kacau sebentar sehingga sayur layu.
5. Masukkan mee. Kacau. Jika sekiranya kering, masukkan sedikit air lagi. Biarkan sebentar, baru masukkan sedikit bancuhan tepung jagung. Kacau hingga rata. Angkat dan hidangkan.




View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net