Jie Jie's Fotopage

By: jie jie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-Jan-2009 11:15 Email | Share | Bookmark
Senja dan Tepung Bungkus

bunga kat pantai
 
 
 
 
 
 
buat kali 1
 
 
 
 
 
 
 
kali kedua
 
Assalamualaikum buat semua teman

Mood akak masih dalam kesedihan lagi. Lap top akak masuk bengkel lagi. Akak bawak sekali lagi ke kedai tu untuk dibuka back up yang kononnya diback up. Tapi rupanya dia back up yang asas saja. Habis lah kerja2 akak terdelete dan akan lenyap buat selama-lamanya. Hua hua hua hua......Dia cuba untuk dapatkan balik semua document akak dengan membuat 'recovery' ke ape namanyaaa tapi virus akan hinggap balik dalam lap top akak tuuuuuuuuuuuu. Hu hu hu hu. Sampai sekarang belum siap...





Selalu kalau akak ade sikit tension, akak akan ajak anak2 ke pantai yang terdekat. Tapi untuk kali ni akak tak sempat untuk menjeguk pantai sebab di awal tahun banyak mesyuarat yang mesti dihadiri........hingga cecah jam 6 petang.......Akak nak tunjuk gambar2 yang akak ambik sepetang di pantai padang temu... dekat dengan rumah kawan kita Bro Jeff.....tapi tak tau mana rumahnya tuuu...Hi hi hi hi hi. Akak jadi asyik bila tengok matahari terbenam..........sikit sikit sikit akhirnya terus hilang cahayanya. Cukup taajub dengan kebesaran dan kekuasaan Tuhan Yang Maha Esa







Kali ni akak nak tunjuk kueh yang menjadi nostalgia akak masa kecik. TEPUNG BUNGKUS....masa kecik akak lah yang jadi jurujual untuk mak, jualkan tepung bungkus ni dan akaklah yang menggentel intinya......Kebetulan dulu kak liza ada tunjuk resepi tepung bungkusnya, apa lagi akak copylahh. Lama jugak disimpan resepi tuuu...Baru ni baru sempat buat......dah 2 kali buat dahh. Satu ikut resepi kak liza, satu lagi ejas2 mana yang patuttt. Kak Liza, terima kasih resepi niiii, ia banyanyak membantu. Syukrannnn.




Quote:
TEPUNG BUNGKUS

Bahan
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sikit garam
Daun pisang

Bahan-bahan inti:
1/2 biji kelapa muda parut~akak blend kering
1 ketul gula melaka
1 s/b gula
1 s/b tepung gandum~akak guna tepung beras
4 s/b air
1 helai daun pandan
tepung pulut+air secukupnya untuk jadikan doh untuk bungkus inti ~akak tambah
Cara:
1. Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga kering. Sejukkan.
3. Jadikan inti bebola kecil. Bungkus dengan doh tepung pulut. Ketepikan dahulu.
4. Bancuh tepung beras bersama santan. Masakkan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
5. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan.Lap dan bersihkan.
6. Ambil 3 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti.
7. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan dan hidangkan.



Inti dari kelapa pokok sendiri, tak ade parut, akak blend kering....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net