Jie Jie's Fotopage

By: jie jie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 12-Dec-2008 08:21 Email | Share | Bookmark
LINTAH~tengok jangan tak tengok....jangan geli...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam buat semua

Balik kampung ari tu, akak singgah di teratak abang no 2 akak. Akak pernah ceritakan dulu pasal 'belut' ari tu. Sambil duduk di beranda, akak terpandang lintah memanjat zink. Apa lagi akak tembak lahhhh. Di sini akak ada sertakan info berkaitan dengan kegunaan lintah. Sumber diambil dari jual-lintah.com.Quote:
Lintah perubatan (Hirudo Medicinalis)

Secara kasar, cuma 600 spesis lintah sahaja yang telah dikenal pasti hingga kini, tetapi hanya 15 jenis sahaja yang digunakan dalam perubatan. Lintah yang dikelaskan sebagai lintah perubatan, Hirudo Medicinalis, telah lama digunakan untuk merawat pesakit berabad lamanya.


Sejarah perubatan lintah

Rekod dokumentasi yang pertama menggunakan Hirudo Medicinalis untuk tujuan perubatan bertarikh seawal zaman hippokrat. Menurut penulisan Sanskrit, Dhavantari, bapa perubatan India, mengatakan “ pegang madu disebelah tangan dan lintah disebelah tangan lagi”. Selain itu, terapi lintah juga digunakan dalam perubatan kuno cina. Lukisan lintah perubatan telah dijumpai dalam makam dukun-dukun. Terapi lintah dalam perubatan Greek boleh dijumpai dalam puisi Alexipharmacia karya Nicandros. Pakar perubatan Roman, Galen, mengelaskan terapi lintah sebagai kaedah untuk mencapai keseimbangan kesihatan. Di masa lampau, lintah dibuktikan sebagai kaedah paling berkesan dalam banyak kes perubatan terutama melawan rawatan luka. Negara Eropah pada dekat ke 18 dan 19 telah mengimport lebih 10 juta lintah setiap tahun untuk memenuhi permintaan yang tinggi.


Penggunaan Klinikal

Penggunaan secara klinical pertama yang direkodkan terhadap lintah perubatan (Hirudo Medicinalis) berlaku kira-kira 2500 tahun yang lalu kerana gigitan lintah menyebabkan pendarahan luka kecil yang menyerupai venuos di kawasan tisu rosak, haiwan invertabrata kecil ini menjadi sangat bernilai kepada pembedahan plastic dan pembedahan pembinaan semula. Lintah tersebut menhasilkan beberapa jenis bahan penting yang membantu dalam gigitan iaitu bahan anti pembekuan darah dan vasodilator setempat. Bahan-bahan ini membolehkan pendarahan berterusan sehingga 48jam selepas lintah dipisahkan dari tempat luka.Kelebihan Terapi Lintah

Kelebihan yang ketara dan keselamatan penuh terapi lintah dikaji dari pengalaman manusia beratus tahun tanpa ragu. Satu dari bahan pertama dijumpai dalam kelenjar liur lintah perubatan ialah hirudin (bahan yang menghalang proses pembekuan darah)

Kesan dari bahan aktif biologi keatas organisma hidup:

- menormalkan dan membaik pulih kitaran kapilari
- kesan anti-inflamasi yang amat cepat
- kesan anti stress dan adaptonege
- kesan immunostimulating dan immunomodulating
- anesthesia
- anti pembekuan
- kesan anti bacteria
- membaik pulih pertukaran endocelluar dan kesedaran pengunaan mekanisma ini mempunyai karaktor setempat dan menyeluruh


Quote:
Kemusykilan agama berkaitan menternak lintah.

Soalan
Apakah hukum menternak dan menjual lintah..dikatakan menternak sesuatu yang tidak boleh di makan cth cacing.biawak atau katak adalah haram..kegunaan lintah adalah banyak dari segi perubatan,jadi apakah hukum menjalankan perniagaan ini..?.
Jawapan
Harus menjalankan perniagaan penjualan lintah ini dengan syarat tidak adanya unsur-unsur penipuan...

Sumber dari: baheis.islam.gov.my
Teringat masa kecik-kecik dulu...memang takut kat lintah niiii. Tapi sekarang dah tak takut lagi... boleh pegang2 tapi berlapik lahhhh...Geli tetap geli tambah bila dia julurkan kepalanya. Dulu masa tolong mak cabut benih padi, air paras lutut...akak meraung ketakutan bila terasa lintah merayap kat betis... ape lagi lompat terus naik batas bendang....ari tu serik terus balik rumahhhh. Ha ha ha ha... Tapi sekarang orang dah buat duit dengan lintah niii. Bukan saja untuk kegunaan masyarakat tempatan tapi untuk kegunaan masyarakat luar negara. Jangan pandang jijik dengan lintah niiiiii..........kalau kaki kena cengkam kuku, bengkak sampai tak boleh berjalan, ni la satu jalan pantas untuk surutkan bengkak dan terus tak sakit lagi. Dulu masa kecik bila bengkak kaki, ambik lintah letak kat kaki bengkak. Hoiiii bukan main rakus dia hisap darah kotor dan nanah sampai kenyang...berguling jatuh ke tanah. Pas tu baru la akak boleh tidurrrrr.......Haaa tu dia.........


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net