Jie Jie's Fotopage

By: jie jie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Nov-2008 09:07 Email | Share | Bookmark
TIPS, DECO KEK.

 
 
Salam buat semua

Terima kasih atas ucapan tahniah dari kawan2 pasal UPSR 'kakak' tu. Akak doakan semoga kalian juga berjaya dan sentiasa cemerlang dalam apa jua lapangan.

Besok akak bertolak balik Kelantan kerana ade sedikit urusan berkaitan tanah pusaka
arwah 'cik' (ayah). Rumah akak ni nanti tak berasap lah dalam beberapa hari ni. Maklum la kampung akak tu tak ade internet. Moga kita jumpa lagiiii.

Sebelum tu akak ade tip sedikit untuk jimatkan minyak kereta.....betul ke tidak wallahua'lam...tapi macam betulllllllllll.....tip ni akak ambik dari bulletin yang dikirim oleh Kuang. Thanks Kuang. Ni diaaa....bacalahhhhhh

Quote:
1. Isi minyak sebelah malam,
Apabila cuaca sudah sejuk. Dikatakan isi minyak pada waktu malam, kurang gas dalam petrol atau diesel. Kandungan gas dikatakan banyak pada waktu siang yang panas, di mana setiap liter yang di isi pengguna akan rugi sebab haba petrol bercampur lebihan gas dalam kandungannya. Benar atau tidak berdasarkan pengalaman sendiri. Memang benar. Ada perbezaannya. Penggunaan petrol lebih lama bertahan jika di isi pada waktu malam.


2. Isikan minyak sehingga tangki penuh.
Minyak atau petrol cepat habis jika ruang tangki banyak yang kosong. Benarnya tips ini memang ada. Minyak atau petrol akan meruap. Semakin besar ruang semakin banyak minyak atau petrol meruap. Petrol yang meruap tidak dapat dibakar oleh enjin. Dicadangkan juga penuhkan semula tangki apabila tangki separuh kosong. Jangan tunggu sehingga meter pada tanda "E" baru diisi. Semakin banyak ruang kosong semakin banyak petrol meruap, maka lebih cepat habis.


3. Bawa kereta dalam kelajuan yang tetap.
Tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. 70 – 90 km sejam adalah bersesuaian. Pastikan anda mematuhi had laju dan pandu pada lorong yang sesuai. Semakin laju kereta, semakin minyak digunakan. Pandu secara perlahan pula menyebabkan beban pada kereta. Ini menyebabkan enjin tertekan dan menyebabkan banyak minyak digunakan.

4. Patuhi jadual penyelenggaraan kereta atau kenderaan anda.
Enjin yang diselenggara akan berfungsi dengan baik dan lebih berkesan. Pada jangka masa yang tetap, gunakan bahan rawatan petrol. Ini bertujuan untuk cucian pada injap minyak agar tidak tersumbat. Pastikan penapis petrol diperiksa atau ditukarkan apabila perlu.


5. Angin tayar
Angin tayar perlu sentiasa pada tahap tekanan yang disyorkan pada model kereta dan jenis tayar yang digunakan. Seminggu sekali periksa tekanan tayar. Penjagaan tayar yang baik memastikan cengkaman tayar yang sesuai dan pada jumlah jarak yang jauh nyata menjimatkan minyak.


6. Kereta sesuai untuk perjalanan yang jauh.
Jika tempat yang dituju boleh berjalan kaki atau berbasikal, adalah baik melakukannya. Banyak minyak boleh dijimatkan tetapi keselamatan penting jika jalan dilalui gelap, sunyi dan diragui keselamatannya adalah lebih baik bawa kereta.


7. Kurangkan penggunaan penghawa dingin.
Perjalanan pagi atau malam yang sejuk tidak perlu penghawa dingin. Buka tingkap sedikit dan biarkan angin luar masuk. Awas jangan buka tingkap terlalu luas sehingga tangan dari luar boleh mencapain ke dalam dengan mudah.

8. Kurangkan beban kereta.
Barang-barang yang tidak perlu dalam kereta perlu dikeluarkan. Semakin banyak beban semakin banyak tenaga dan minyak digunakan.


9. Pemanasan enjin selama 30 saat.
Panaskan enjin selama 30 saat sahaja. Enjin kereta panas lebih berkesan semasa kereta bergerak. Memanaskan enjin lebih 30 saat bukan sahaja membazir minyak tetapi boleh merosakkan enjin kerana pelinciran enjin lebih berkesan ketika kereta bergerak (maklumat dari PERSATUAN PENGGUNA P.PINANG – CAP)


10. Elakkan menunggu .
Sekiranya anda terpaksa menunggu seseorang di dalam kereta, matikan enjin. Lebih murah untuk menghidupkan semula enjin daripada menunggu 1 minit di dalam kenderaan dengan enjin yang masih hidup.


11. Elakkan menggunakan gear rendah.
Cuba kekalkan halaju kereta lebih daripada 35 km/jam. Langkah gear dari gear 1 terus ke gear 3 atau 4 ketika kereta menuruni bukit atau melalui jalan rata. Tukar gear secepat mungkin ketika menaiki bukit. Apabila memandu secara automatik, tingkatkan halaju anda dengan segera. Jangan andaikan bahawa anda perlu memandu di lebuhraya sahaja untuk menggunakan gear 5. Seboleh-bolehnya pandu dengan gear 5 di mana sahaja walaupun berada di dalam jalan yang kecil.


Ingat tak satu entry tu akak cakap akak dapat order kek coklat blueberry dari seorang kawan sekerja akak. Jadi semalam dah dikirmkan ordernya tu. Dah makan pun kawan tuuu. Tapi akak tak puas hati sebab akak tak belajar cara nak deco kek dengan baik... dengan menggunakan icing dan nozle.... nak susun atas kek, biar nampak cantik pun,,,,akak tak kreatif. Susah betul nak fikirkan bagaimana untuk bagi persembahan terbaik dalam deco kek tuuu. Waktu time mendeco tu ingatkan nak le cilok dari kawan2 punya deco, tapi internet pulak buat pasallll...tak boleh bukak...so akak bantai aje lahhh..nampak sangat jakun akak niiii. Akak ambik gambar sikit aje untuk tatapan kawan2. Akak ambik tang bunga ros ajeee....he he he he he.....akak tahu akak kurang dalam hal niiii...nak pi belajar,, tak sempattttttt arrr...sian kat akakkk. Hua hua hua...



Pada hari yang sama 'kakak' pun nak kan cup cake untuk jamuan akhir tahun. Sama masa terima result tempoh hari. Jadi akak buat cup cake hampir 60 biji untuk semua kawan2nya...Cup cake ni akan masukkan sekali jem blueberry....gaul dalam adunan. Kira orait jugak. Kawan2 si kakak pun kata sedapp. Ok la tuu.



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net