Jie Jie's Fotopage

By: jie jie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 23-May-2008 08:45 Email | Share | Bookmark
BARISAN DI AKHIRAT

 
 
 
 
Salam buat member-member Fp.Semalam ( pagi Khamis 22 Mei 2008 ) akak dikejutkan dengan satu sms dari anak buah mengatakan abang sepupu akak iaitu Abang Hassan( Tn Hj Hassan) telah meninggal dunia kerana kemalangan jalanraya. Abg Hassan tu memang rapat dengan kita orang.Selalu membantu dan menolong arwah ayah akak dulu semasa ketiadaan akak di kampung. Banyak sungguh jasa beliau kepada keluarga kami. Beliau juga salah seorang yang membawa bakal-bakal haji ke Mekah mengikut pakej swasta. Cukup terkejut dan sebak di dada. Akak dan keluarga tidak dapat balik menziarahi arwah. Hanya yang dapat akak lakukan ialah dengan mensedekahkan al fatihah dan beberapa ayat al Quraan kepada arwah dan mendoakan semoga Allah mengampunkan segala dosa-dosa dan mudah-mudahan arwah tergolong di kalangan orang-orang yang menerima rahmat dan syafaat. Amin. Dari Allah kita datang dan kepadanya kita dikembalikan. AL FATIHAH.Quote:
Sebagai renungan entry ini akak masukkan sedikit info berkenaan barisan2 manusia yang dibangkit di akhirat. Semoga ia menjadi iktibar dan peringatan kepada kita.

Suatu ketika Muaz bin Jabal r.a mengadap Rasulullah s.a.w dan bertanya baginda:"Wahai Rasulullah tolong huraikan kepadaku mengenai firman Allah s.w.t", ertinya:
"Pada sangkala ditiup, maka kamu sekelian datang berbaris-baris"
(Surah al Naba')

Mendengar pertanyaan ini, baginda menangis dan basah pakaian dengan air mata. Lalu menjawab: "Wahai Muaz, engkau telah bertanyakan kepada aku, perkara yang sangat besar, bahawa umatku masing-masing dengan pembawaan mereka sendiri..." Maka dinyatakan apakah 12 barisan tersebut.

BARISAN PERTAMA
Diiringi dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan mereka dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: " Mereka ini adalah orang-orang yang sewaktu hidupnya menyakiti hati jirannya. Maka demikian balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KEDUA
Diiringi dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih:" Mereka itu adalah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankan solat. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka...."

BARISAN KETIGA
Mereka berbentuk keldai sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kalajengking. ", Mereka itu adalah orang yang enggan membayar zakat. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KEEMPAT
Diiringi dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut. " Mereka itu adalah orang yang berdusta di dalam jual beli. Maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka..."

BARISAN KELIMA
Diiringi dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai. Ketika itu Allah s.w.t menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar. "Mereka itu adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah s.w.t. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KEENAM
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. "Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

BARISAN KETUJUH
Diiringi dari kubur tanpa mempunyai lidah dari mulut mereka mengalir nanah dan darah. " Mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KELAPAN
Diiringi dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. " Mereka adalah orang yang berbuat zina.Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KESEMBILAN
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam gelap dan bermata biru sementara di dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh. Mereka adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sebenarnya.Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KESEPULUH
Diiringi dari kubur dalam keadaan tubuh mereka yang penuh dengan penyakit sopak dan kusta.Mereka adalah orang yang derhaka kepada ibubapa.Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KESEBELAS
Diiringi dari kubur mereka dalam keadaan buta mata kepala, gigi mereka memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir mereka melebar sampai ke dada dan lidah mereka terjulur memanjang sampai ke perut mereka dan keluar beraneka kotoran. Mereka adalah orang yang minum arak.Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka.."

BARISAN KEDUA BELAS
Mereka diiringi dari kubur dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama Mereka melalui titian sirat seperti kilat. . Maka datang suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan:
"Mereka adalah orang yang banyak berbuat baik, mereka menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat, ketika meninggal dunia keadaan mereka sudah bertaubat. Maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah Yang Maha Pengasih.."

Manusia tidak terlepas dari kesalahan dan dosa. Tapi Allah memberi jalan untuk kita bagaimana untuk menghapuskan kesalahan dan dosa makhluk insan ciptaanNya. Marilah kita sama-sama bertaubat sebelum terlambat. Semoga segala kesalahan dan dosa kita diampunkan oleh Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Pengampun segala dosa. Semoga bila kita dibangkitkan kita berada bersama di dalam Barisan Kedua Belas itu. Amin ya Rabbal Aalamin.
LOKASI: TANAH PERKUBURAN PADANG TEMBAK, PENGKALAN CHEPA, KELANTAN


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net