Jie Jie's Fotopage

By: jie jie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 8-Jun-2007 15:00 Email | Share | Bookmark
MASAK LEMAK REBUNG BERSAMA PERUT

 
 
MASAK LEMAK REBUNG BERSAMA PERUT



Bahan-bahannya

1 perdu rebung segar ~ dicincang halus dan direbus
1/2 kilo perut lembu ~ dihiris nipis dan 3 inci panjang >>direbus hingga masak
santan dari 1 biji kelapa
asam keping
garam secukupnya
sedikit gula~tak nak masuk pun tak ape.

Bahan untuk diblend

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
9 biji cili kering
1 1/2 inci kunyit( kunyit serbuk pun boleh )
1 inci lengkuas
2 batang serai
sejemput biji ketumbar
sejemput udang kering ~direndam hingga lembut
1 biji tomato
2 biji cili merah
7 biji cili api ( kurangkan jika tak nak pedas )



Cara Penyediaannya
:~ Dalam periuk, satukan santan, bahan yang diblend dan asam keping, masak hingga kuah mendidih.
~Masukkan garam, rebung dan perut yang telah direbus. Masak hingga sedikit pekat dan keluar minyak. Boleh dihidangkan bersama nasi, sambal belacan+ ulam dan ikan kering.Boleh juga dimakan dengan roti (kalau dah tak ada nasi
)

DARIKU UNTUKMU

Quote:
fazizaid >> Ha ah memang sedap. Tapi kat sana ada tak????
napie anjungmemori@yahoo.com.my >> Betul tambah yang fresh macam ni
jeff >>
ciku_nunu >>alahaiiii
Edoras >>Belum dicuba tuuu
mrs.apple>>betul tuu. akak ratah ajeee dulu satu mangkuk baru makan dengan nasi
yatie >>Susah nak dapat rebung segar sekarang ni. Rebung jeruk yang banyak. Tapi baunya sampai melekat kat tangan. Tapi sedap juga.
aidura sofiee >> Boleh cuba buat.
lie syahmie12@yahoo.com >>Thanks
ida isk merpati66.@yahoo.com>>Kebetulan jumpa kat pasar malam Tambah baik demam bagus jugak,kot2 tambah teruk he he he he he. Sekali sekala bolehlah makan nak ubah selera sikit kan?
abedie die3007@yahoo.com >>
ratna >>sabar ajelah. Pendam dulu bila balik kg pulun habis2.
mrs.apple >> akak dapat masuk.
yatie >> Thanks rupanya resepi kerang berapi akak dah sampai merata tempat. Asyik banget. akak tak busy tapi laptop buat hal tambahan ada ujian dari Allah yang patut akak hadapi.
jeff >>semuanya bermula di Melaka
Syerah&Zainul utada_hikaru85@yahoo.com >>Thanks
Syerah&Zainul utada_hikaru85@yahoo.com >> Thanks
Bonda/RaqynRafiqin >>perut kalau buat cicah pun sedap. Alamak kecur liur pulakkk
Diana@mama adam mukhriz >>Salam perkenalan juga dari akak. Akak ni sambil2 aje.Sorrylah lambat jawab ada problem sikit.
umi-kal nasution >>Kat sana ada rebung tak?








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net