Jie Jie's Fotopage

By: jie jie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-May-2007 11:15 Email | Share | Bookmark
KERANG BERAPI

 
 
 
Ada sorang kawan aye di Kesang. Dia ni memang pakar memasak Kerang Berapi ni. Dia ada membuka kedai/restoran di Kesang dan masakan ini memang top lah di sana. Restorannya dibuka sebelah malam dan memang ramai pengunjung datang ke restorannya semata-mata ingin merasa Kerang Berapinya. Sampai tak ada tempat duduk terpaksa tunggu giliran. Bayangkan.



Mengikut kata beliau, Kerang Berapi ni adalah resepi ciptaan keluarganya. Tidak ada sesiapa pun yang campurtangan bab resepi Kerang Berapi ni kecuali keluarganya iaitu arwah Ibunya dan ayahnya. Hak cipta terpelihara gitu....

First time aye dengar Kerang Berapi ni aye terpinga-pinga sekejap kerana tak pernah dengar sebelum ini dan tertanya-tanya ape rupanya dan rasanya. Bila aye bertanya tuan empunya cerita dia menjawap masakan ni best bangat dan perrrrrgh rasanya berapi betul. Katanya lagi, lagi best bila dicicah roti. Aye lagi hairan ada ka masakan kerang dicicah dgn roti.

Bila aye dihidangkan dengan Kerang Berapi ni, aye tengok rupanya pelik betul maklumlah first time tengok kerang berapi ni. Bagaikan nak tak nak aye menjamahnyanya. Tapi bila orang sebelah menyuruh aye makan dan bila lihat depa makan dengan enak sekali, aye ambil roti , menyiat roti sikit dan cecah sikit ke dalam kuah, terus menyuapnya ke mulut. Aye cuba kunyah pelan-pelan. Cuba merasai kuah kerang bercampur roti, kunyah-kunyah telan, kunyah-kunyah telan sedar tak sedar rupanya sekeping roti sudah habis di tangan. WAU!!! memang best, memang enak dan berapi betul



Bila aye terkenangkan Kerang Berapi tu... teringin sangat aye nak merasainya sekali lagi. Kebetulan hari jadi aye April lalu aye ada menyebutnya berulang-ulang kali. Memang teringin sangat mengalahkan orang mengandung Tup tup ari ni dia bawa satu bekas kerang berapi. Syukur Alhamdulillah... dapat juga aye merasa kerang berapi ni buat kali ke2.

Sambil makan aye perhatikan ape resepi atau bahan-bahan yang dimasukkan. Aye cuba tanya beberapa kali pada kawan aye ni. Tapi aye tengok macam keberatan aje dia memberi resepi. Sambil aye makan aye sebut bahan2nya. Dia anggok kepala. Sudah bagus. Aye teruskan kepada cara2 membuatnya dan dia menganggok2kan kepalanya tanda setuju Tapi katanya bahan dah betul, cara dah betul, bila masak belum pasti betul. Belum cuba belum tahu.Kata dalam hati aye lah. Katanya ada orang tu ambil resepinya balik buat kat rumah, tapi akhirnya datang makan di restorannya. Biasalah orang berniaga kannnn



So aye dah ada resepinya tapi aye nak KIV dulu SUSPEEEEEENNNNNN. Aye nak cuba main teka teki dengan kengkawan semua. Dengan hanya melihat gambar yang aye sertakan ini cuba bagi resepi Kerang Berapi ni. Resepinya cukup mudah dan biasa2 aje. Mungkin resepi kengkawan dapat memberi satu resepi baru bagi Kerang Berapi ni mungkin lagi enak. Kita boleh share sesama kita kan?


JOM KITA TEST MARKET KITA PULAK

Entry Herba Khazanah Warisan tetap diteruskan.... please scroll down

Kengkawan aye rasa frust betul dengan streamyx aye ni. Aye dah siap menjawab setiap soalan tiba2 dia terus lenyap. Habis semuanya. Rasa nak nangis. nak taip semula tau2lah. Masa yang diambil terlalu lama. Nanti aye ada masa aye jawab semula yerk! Mungkin boleh jawab sikit2 kot sbb asyik mati aje.Masa aye bagi komen kat Fp Bonda Ragyn mcm tu jugak. Sorry ya!

alamak aye cuba jugak jawab sikit-sikit tapi lenyap juga. Apa nak buat...

p/s
Kengkawan harap bersabar yerk!. Resepi tu akan ditempek kat sini bila aye cuba dulu memasaknya yerk!. Kalau tidak sesio aje kan?Sekarang ni belum ada kesempatan untuk membeli kerang.

DARIKU UNTUKMU
Quote:
Jeff >>lebih hebat drp gunung berapi ni. Etok tak sama dengan kerang. Ia lebih mirip rupa kepah tapi kecil. Paling besar sebesar ibu jari kaki.
Syerah&Zainul>>Kerang berapilah bukan kerang tom yam.
hanieliza Hish dijauhkan malaikat 44.
Syerah&Zainul>>terima kasih krn sahut cabaran. Rasanya menu tu akan berubah rasa.Menu baru tu.
abedie die3007@yahoo.com>>nanti aye kasi resepinya abedie cuba buat yerk!
MamaFaMi >> Aye pun meleleh gak ni. Ari tu gi Crystal Bay makan kerang rebus cicah cili api. Tapi tak berapi macam ni. Rasanya tempat tu Kak Liza pernah pegi masa dia dtg Melaka.
fadzlie Baharun syahmie12@yahoo.com>>Tima kacih. Nanti boleh cuba buat sendiri.
ciku_nunu >> Kesang tu kat Jasin Melaka. Sorrylah lambat jawab.
aidura sofiee >>Thanks. Selalu2 lah jenguk sini yerk!
Syerah&Zainul >>ape salahnye jenguk akak selalu
yatie >> Bukan rendanglah Tie. Kerang berapi
umi-kal nasution >>Thanks auntie sbb cuba teka. Memang dia masuk cili sbb tu berapi
http://anjungmemori.fotopages.com>>jgn mare.Thanks kerana jenguk akak
yatie >>nanti Tie pi Bandung. Ahak ahak
fazizaid>>aha kak. Bila makan sekali sekala tu memang sedap.
aidura sofiee>>
Bonda/RaqynRafiqin >>terima kasih kerana mencuba. Agak lari sikit tu menunya.
maklang maklang@yahoo.com >>memang sedap kerang tu sbb tu payah nak dapatkan resepinya. Aye tunggu sampai 1 tahun. Itu pun aye yang sebutkan bahan2nya.
mrs.apple >>nanti akak kasi resepi ye! jgn tak buat pulak.
ida isk merpati66@yahoo.com >>betul betul betuuuuuulll.Datanglah Melaka cuti sekolah ni.
mamafami>>Thanks mama. Knp aye tak terfikir macam tu hah mama dah banyak tolong aye. Terima kasih banyak2. Ari ni aye berjaya jugak.


NEW ENTRIES PLEASE SCROLL DOWN





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net